Webshops worden steeds populairder. En dat is niet gek, shoppen op het internet is makkelijk, snel en je hoeft er niet eens de deur voor uit. Maar hoe zorg je er nu voor dat je eruit springt tussen die 12 tot 24 miljoen online winkels wereldwijd? Wij hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet.
Kies de juiste prijs
Het kan verleidelijk zijn om te gaan voor een goedkope webshop maker om zo kosten te besparen. De valkuil hier is echter dat je dan waarschijnlijk veel winst misloopt. De kwaliteit van je webshop speelt namelijk een grote rol in het aantrekken van (mogelijke) klanten en dat betekent meer verkoop. Bovendien kan het kiezen voor een goedkope optie ervoor zorgen dat je veel zelf doet, iets wat jou meer tijd (en dus ook geld) kost.
Aan de andere kant heb je wellicht de neiging om te kiezen voor een groot professioneel designbureau met een mooi kantoor en een degelijk verkooppraatje. Let er ook hierbij op dat de prijs in verhouding staat met de kwaliteit. Het is misschien wel een groot, professioneel bedrijf, maar zij kunnen je ook een junior ontwikkelaar sturen die net bij het bedrijf begonnen is.
Check de portfolio
Wat sluit nu het beste aan bij jouw idee? Om daar een idee van te krijgen kun je kijken naar het eerdere werk van de web ontwikkelaar. Zijn deze webshops aantrekkelijk? Past het bij jouw bedrijf? Maak een lijst met belangrijke punten voor jouw webshop. Wat voor mensen komen er naar jouw website? En waar zijn ze naar op zoek? Leg deze naast de portfolio. Acht je de kans groot dat dit bedrijf of deze persoon dit op de juiste manier kan uitvoeren?
Huur geen ‘designer’ in
Websitedesigners zijn kunstenaars. Ze zijn gespecialiseerd in het mooi illustreren van jouw website en dat is dan ook hun primaire focus. Andere zaken, zoals marketing, conversie-optimalisatie en SEO zijn niet hun expertise. Dit is natuurlijk handig als je meedoet met een ‘mooiste website van het jaar’ competitie, maar in je webshop wil je er vooral voor zorgen dat er wat verkocht wordt. Het hebben van een mooie website alleen is daarvoor meestal niet voldoende. Zorg er daarom voor dat je kiest voor iemand waarbij marketing op de eerste plaats komt, en daarna pas het design.
Vraag naar de CMS
CMS staat voor ‘Content Management System’, het content beheerderssysteem. Dit is software dat er voor zorgt dat je de website makkelijk kan beheren en updaten. Veel bedrijven kijken bij het uitzoeken van een webshop maker vooral naar de front-end, maar ook de backend is belangrijk. Hoe makkelijker het is om webshop te updaten en te bewerken, hoe sneller veranderingen kunnen worden doorgevoerd. Dit zorg ervoor dat je uiteindelijk veel tijd bespaart.
Laat een mock-up maken
Voordat je de website laat bouwen kun je een mock-up laten maken. Een mock-up is een simulatie van hoe de website eruit gaat zien. Hierbij worden de structuur, afbeeldingen en basis navigatie in beeld gebracht. Zo kun je alvast een idee krijgen van je webshop en kijken of het aansluit bij de gebruikerservaring die je voor jouw klanten in gedachten hebt. Bovendien kan eventuele feedback nu al worden meegenomen, voordat het echte programmeerwerk begint.